top of page

Missa inga inlägg! Prenumerera helt kostnadsfritt på vår blogg och få:


1. Nyheter och erbjudanden
2. 50% rabatt på en valfri vara i webbshopen (gäller ej på skor)

3. Ta del av intressanta debatter kring aktuella ämnen i dansvärlden


Välkommen att starta din prenumeration! Det tar bara några sekunder!

Ingen bindningstid, säg upp när du vill

Prenumerera på bloggen!

0 kr

Dags att tänka om! Om den ständiga bristen på förare och socialdansens överlevnad

På morgonkvisten sitter jag här i soffan och kikar på anmälningarna till tidigare och kommande kurser. Sedan Happy Dance startade har vi haft totalt 6396 antagningar med följande fördelning:


Män: 823

Kvinnor: 2522


Siffrorna talar sitt tydliga språk. Kvinnor är rejält överrepresenterade. Vi har visserligen en hel del solokurser som främst drar kvinnor. Men fördelningen är rejält skev även på pardanskurserna.


Och det skulle ju egentligen inte behöva vara något problem alls, om det inte var för att dansen präglas av de traditionella dansrollerna som ger en ständig brist på förare/överskott på följare.


I skrivande stund har vi till exempel runt 80 (!) följare på kö till Svenska Foxveckan. Och det är inte unikt. Ni som rör er i dansvärlden vet att det ofta är brist på förare och att det skapar en obalans. både på kurser och socialdanser, särskilt när det kommer till kvinnors möjlighet att delta i dansen.
Idéen om att män bör vara förare och kvinnor bör vara följare i dansen är en social konstruktion som har rotat sig djupt i vårt samhälle, även om vi också ser en långsam förändring. Det är dags att sätta lite mer fart på den förändringen nu...


Dags att tänka om


Det är viktigt att förstå att dessa roller inte är biologiskt förbestämda; istället är de en produkt av historiska och kulturella normer. Något som vi kan förändra och omskapa tillsammans.


FlexiFox erbjuder en ny inriktning där båda dansarna kan utbyta och utforska både att föra och följa. Det handlar inte bara om att behärska båda rollerna. Utan också om att skapa en helt annan dansupplevelse. Det handlar om att växla roller kontinuerligt under en och samma dans - bara genom små signaler av förändrad anspänning i kroppen.


Detta skapar en mer synkroniserad och harmonisk dans, där du och din partner blir känsligare för varandras signaler och reaktioner. En dans där ni verkligen skapar upplevelsen tillsammans och där känsla, musikalitet och kontakt får ta stort utrymme i dansen.


Detta gör inte bara att fler kvinnor kan delta i danssammanhang utan ger också männen möjligheten att utmana och bredda sina dansfärdigheter.FlexiFox gör dig till en bättre dansare


Att lära sig både att flexifoxa är som att öppna upp en helt ny värld av möjligheter och färdigheter - det gör dig faktiskt till en mer komplett och kunnig dansare.


1. Djupare förståelse av dansen


Genom att lära sig båda rollerna får du en djupare förståelse för helheten i dansen. Detta ökar medvetenheten om dansens dynamik och skapar en starkare koppling till musiken.


2. Förbättrad kommunikation


För att vara en duktig dansare krävs bra kommunikation med din danspartner. Genom att förstå både förar- och följarrollen blir du bättre på att kommunicera genom anspänning, rörelser och kroppsspråk.3. Flexibilitet och anpassningsförmåga


Att vara en flexidansare innebär att vara flexibel och anpassningsbar. När du kan byta mellan att föra och följa, utvecklar du en förmåga att anpassa dig ännu mer till olika danspartners och olika stilar.


4. Ökad kroppsmedvetenhet


Att utforska båda rollerna ger dig en ökad kroppsmedvetenhet. Du lär dig mer om hur olika rörelser, stegnedsättning och turer i båda rollerna påverkar balans och hållning.


5. Bättre självförtroende


Genom att utmana dig själv och övervinna den osäkerhet som kan uppstå i en ny roll så stärker du inte bara din tekniska förmåga utan även ditt självförtroende som dansare.


6. Tydligare roller


Trots att det kan låta motsägelsefullt så gör FlexiFox att du kan hålla dig till en roll på ett tydligare sätt. Om du dansar med en partner som inte flexifoxar kan du stanna kvar i en roll - eftersom du har djupare förståelse för hur du påverkar din danspartner i de olika rollerna.


Pardansens överlevnad


En av de mest positiva aspekterna av FlexiFox är dess inkluderande karaktär. Den gör att man inte längre behöver stå i kö och vänta på en partner av motsatt kön. Alla kan delta fritt och njuta av dansen utan att känna sig begränsade av traditionella normer.


Detta skapar en mer mångfaldig och rik kultur inom pardanssamhället. Det kan också vara en av nycklarna till pardansens överlevnad. Flexidansen återspeglar en bredare samhällsutveckling där människor ifrågasätter och omdefinierar traditionella normer.


Yngre generationer har nya sätt att se på - och förstå - kön och könsroller. Mer plastiskt och förändringsbart. Genom att bryta med idén att män är förare och kvinnor är följare, bidrar flexidansen till att forma och stödja en mer progressiv och jämlik syn på kön och identitet - som också kan välkomna yngre deltagare på ett mer inkluderande sätt.


Dans borde inte begränsas av förväntningar baserade på kön


Att erkänna att traditionella könsroller inom dansen är sociala konstruktioner som kan förändras öppnar upp för utveckling och nyskapande. Det är en påminnelse om att det vi uppfattar som "naturligt" i samhället är formbart och förändringsbartGenom att experimentera med olika roller och uttrycksformer skapas en dynamisk och spännande dansupplevelse. Dansare kan utforska nya rörelser och uttryckssätt, vilket inte bara gör dansen mer intressant utan också främjar en kreativ och lekfull atmosfär.


FlexiFox handlar också om att ta ansvar för sitt eget välmående i dansen. Istället för att stå på kö, inte komma med, stå vid sidan av golvet - blir man fri att alltid kunna dansa.


På Foxveckan 2024 kan du välja att anmäla dig som följare, förare eller flexidansare.


Till nästa år på Foxveckan 2025 ändrar vi om ytterligare - här anmäler du dig inte till en roll, utan vi dansar båda rollerna. Vi förstår att det här kan vara läskigt i början och därför kommer vi hjälpa er. Både med workshops under veckan och med kurser innan under året.


Redan nu till hösten kan du delta på två roliga event som vi FlexiFoxar på! Vi hjälper dig att behärska båda rollerna på ett roligt och lättsamt sätt.Arrangörer: Erika och Pär

Ledare: Flera olika ledare deltar


Det självklara valet för dig som älskar dans, vackra miljöer, god mat och trevligt umgänge!


Följ med till Nerja och njut av en helt magisk och unik Foxvecka i oktober!


Vi ger dig kurser, fantastisk musik, en härlig gemenskap och unika dansupplevelser på magiska platser som Balcón de Europa! 


Fåtal platser kvar!


Fox Fusion med Tony och Tina


Kom och följ med på en galen resa där dans är den universella språket och varje steg är som ett skratt i ansiktet på stereotyperna.


Det blir garanterat ett dansparty där taket lyfter och det enda som regerar är glädje, rytm och en rejäl dos av danskunskaper!
Så... Låt oss omfamna FlexiFox som pardansens framtid och låta den öppna dörrarna för alla som älskar att dansa!


Vad tycker du? Kommentera gärna!


Varma hälsningar

Erika
Svenska Foxveckan

Sveriges största foxevent!


För fjärde året i rad bjuder vi in dig till att dansa i Malung med hundratals foxälskare från hela Norden! 

Du får runt 100 timmar workshops att välja på - och 25 timmar socialdans! Plus mycket sociala aktiviteter och roliga upptåg!


Läs mer och boka: www.foxveckan.se
Spanska Foxveckan

En oförglömlig dansresa


Det självklara valet för dig som älskar dans, vackra miljöer och fantastiska upplevelser!


Vi ger dig kurser, fantastisk musik, en härlig gemenskap och unika dansupplevelser på magiska platser som Balcón de Europa! 


Läs mer och boka: www.spanskafoxveckan.se

1 015 visningar

Comments


bottom of page