top of page

Missa inga inlägg! Prenumerera helt kostnadsfritt på vår blogg och få:


1. Nyheter och erbjudanden
2. 50% rabatt på en valfri vara i webbshopen (gäller ej på skor)

3. Ta del av intressanta debatter kring aktuella ämnen i dansvärlden


Välkommen att starta din prenumeration! Det tar bara några sekunder!

Ingen bindningstid, säg upp när du vill

Prenumerera på bloggen!

0 kr

Kan man verkligen lära ut känsla på en foxkurs? Vad tycker du?

Många av oss dansare och instruktörer tycker att känsla är väldigt viktigt för att kunna skapa en meningsfull och engagerande dansupplevelse inom Fox. Men är det verkligen möjligt att undervisa och lära ut känsla i dansen?


Vad pratar vi om egentligen?


En sak som ofta glöms bort är att faktiskt definiera vad vi menar med "känsla" i dansen. Känsla kan innebära olika saker för olika människor.


Är det en känsla som uppstår mellan två dansare? Eller en känsla som lever inom respektive dansare i paret? Eller är det känslan i musiken som förmedlas genom dansen? Eller något helt annat?


På mina kurser så betraktar jag känsla i termer av att uttrycka och förmedla känslor, uttryck och intentioner genom rörelse. Det handlar om att inte bara röra sig tekniskt korrekt utan också att kommunicera något till sin danspartner och även till sig själv.


Det handlar också om att ha kontakt med musiken, att vara närvarande och autentisk, samt att våga släppa fram sina egna känslor och sitt eget uttryck i dansen.


Hur lär man ut känsla?


Så hur gör man då för att lära ut känsla? Är det ens möjligt?


Ja, det är helt klart möjligt att ha kurser i känsla, om man verkligen tänkt igenom vad man gör. Att bara sätta på musik och uppmana deltagarna att känna mer i dansen leder inte så långt. Istället behöver vi använda en rad övningar och tekniker.


När jag och Cina håller kurs tillsammans utgår vi från vårt eget koncept, Fox Feeling. Konceptet handlar om att använda flera olika byggstenar under en kurs för att slutligen nå en riktigt magisk dansupplevelse.
Vi blir alltid lika glada när vi håller kurser i Fox Feeling! Det är så roligt och häftigt att se deltagare utvecklas i dansen. Särskilt när man får göra det med sin bästa vän.


Att vara i nuet


För att känna och uppleva behöver vi vara närvarande och ha kontakt med vårt eget känsloliv. Därför använder vi övningar som hjälper deltagarna att landa in i sig själva och att utforska sina egna känslor.Här är också miljön viktig. Massor av tända ljus, lugn musik, låg samtalston och ett lugnt tempo med få byten hjälper deltagarna att slappna av och släppa vardagens stress och måsten. .


Att ha kontakt med sig själv


En viktig del av att lära ut känsla i dansen är att uppmuntra deltagarna att våga vara autentiska och att hitta sitt eget unika uttryckssätt. Det handlar inte bara om att kopiera eller imitera, utan om att hitta sin egen röst och sitt eget sätt att uttrycka sig genom dans.


Det är viktigt att deltagarna känner sig trygga och bekväma att utforska och uttrycka sig fritt utan rädsla för att göra fel. Prestationsångest kan sätta stopp för många dansare. Därför skapar vi en trygg miljö där deltagare uppmuntrar och bekräftar varandra. Att kritisera den man dansar med är inte tillåtet.


Man måste också låta saker få ta sin tid. Vissa människor har lätt för att uttrycka sig genom dans medan andra behöver mer tid och träning för att utveckla den förmågan.

Det viktigaste är att uppmuntra och stödja deltagarna i deras personliga resa och att hjälpa dem att hitta närvaro, glädje och mening i dansen


Kontakt med sin danspartner


En viktig del av att lära ut känsla i pardans är att utveckla en djup förståelse för din danspartners rörelser, intentioner och uttryck. Det handlar om att vara närvarande i ögonblicket och att lyssna på din partners kroppsspråk för att skapa en samstämmig och harmonisk dansupplevelse.För att främja kontakten i dansparet använder vi övningar som stärker känslan av samhörighet, såsom ömsesidig spegling, andningsövningar, kontaktövningar och övningar där man dansar med slutna ögon.


Vi är alltid noga med att betona kroppsintegritet och frivillighet under alla övningar. Deltagarna ska bara göra övningar som de är bekväma med, annars får vi motsatt effekt på kursen.


Dessutom använder vi olika övningar som handlar om att tolka musik, känsla och rörelser tillsammans för att skapa en gemensam vision för dansen. I denna vision ska det också finnas utrymme för den enskilda parten. Det handlar om att lyssna på varandra och tillåta varandras känslor och uttryck.


Vi arbetar också mycket med övningar kring anspänning och FlexiFox. I foxen kan vi kommunicera med små subtila skillnader i nivå av anspänning. Här kan det verkligen skapas magi när vi börjar lyssna på varandra ordentligt.


En god dansteknik


Hur mycket vi än jobbar med känsla så får vi aldrig glömma bort tekniken. En god dansteknik är grunden för att kunna dansa med känsla.


Egen balans, kroppskontroll, förmåga att växla anspänningsnivå med mera är viktigt för att vi ska kunna hitta närvaron tillsammans i dansen. Därför finns dansteknik alltid med i våra kurser.


Vad tycker du?


Pardans är en unik form av dans som kräver ett nära samarbete och en stark kommunikation inom dansparet. Det handlar om att dela en gemensam energi och att skapa en förtrolig och närvarande atmosfär på dansgolvet.


Känslan mellan dansare i pardans är ofta central för att skapa en förtrollande och minnesvärd upplevelse. Samtidigt är känsla något personligt och subjektivt, och det kan vara svårt att kvantifiera på samma sätt som tekniska färdigheter.


Hur tänker du kring känsla i dansen? Kommentera gärna!


Varma hälsningar

Erika


Välkommen på kurs i Kalmar den 16-17 mars! Det blir en magisk helg med massor av känsla! Vi erbjuder rabatterat boende på hotell. Läs mer: Foxa med känsla


Den 26 april kan du också delta på Foxveckan By Night! Kvällsdans i Stockholm med väldigt mycket känsla och magisk musik! Läs mer: https://www.dansveckan.se/foxveckanbynight346 visningar

Comments


bottom of page