top of page

Missa inga inlägg! Prenumerera helt kostnadsfritt på vår blogg och få:


1. Nyheter och erbjudanden
2. 50% rabatt på en valfri vara i webbshopen (gäller ej på skor)

3. Ta del av intressanta debatter kring aktuella ämnen i dansvärlden


Välkommen att starta din prenumeration! Det tar bara några sekunder!

Ingen bindningstid, säg upp när du vill

Prenumerera på bloggen!

0 kr

Tankar kring socialdans, gemenskap och huruvida man "får" tacka nej till en dans eller inte...

Inom den pulserande världen av socialdans, där många olika människor möts på dansgolvet, uppstår ofta en fråga som väcker en mängd olika känslor och åsikter: Har vi rätt att säga nej till en dans?Frågan sträcker sig bortom själva dansen och berör kärnan i mänsklig interaktion och självbestämmande. Och den är långt ifrån enkel att besvara.


Socialdansens magi ligger väldigt mycket i förmågan att skapa ett öppet forum för människor att kommunicera, uttrycka sig och dela dansglädje.


Genom att dansa tillsammans skapar vi ögonblick av gemenskap och närhet, vilket kan överbrygga olika klyftor och skapa starka band. Socialdansen är en unik plattform som blandar människor i olika åldrar och från olika bakgrunder som få arenor i samhället gör idag.


Vad gör man när man inte vill dansa?


Men vad händer när en person känner att de inte vill delta i socialdansen? Eller att hen bara vill dansa med en eller några få personer? Att säga nej till en dans kan väcka olika reaktioner och sätta igång tankar om avvisande eller sårande av den andra personen.


Det är här en viktig diskussion om samtycke och individuell autonomi börjar.


Att säga nej till en dans handlar inte nödvändigtvis om att avvisa den andra personen som individ. Ibland handlar det om personliga gränser, trygghet och komfortzoner. Vi måste förstå att varje individ bär med sig unika erfarenheter och ett känslomässigt bagage.


Att vara fysiskt nära i dansen


Socialdans bygger på olika grader av närhet. Särskilt i foxen som ofta är en dans med mycket fysisk kontakt. Du har din kropp nära intill en annan människa och rör dig tillsammans med hen till musiken. En ganska intim upplevelse även om det "bara" är dans.


Få andra tillfällen i livet är man så nära människor som man inte känner. Och i väldigt få tillfällen förväntas det att vi ska vilja vara nära vem som helst, bara för att vi utövar samma fritidsaktivitet.


För att främja en hälsosam dansgemenskap är det viktigt att uppmuntra öppen kommunikation och respekt för varandras gränser. Att säga nej bör inte uppfattas som ett avvisande av den andra personen, utan snarare som ett sätt att ta hand om sig själv och respektera sin egen kroppsintegritet.


Respekten för den personliga rätten att säga nej är avgörande för att skapa en trygg och inkluderande dansmiljö.


Socialdans med samförstånd och respekt


I slutändan bygger socialdansen på samförstånd och ömsesidig respekt. Att säga ja till en dans bör vara ett val baserat på ömsesidig tillit och öppenhet. Att säga nej bör vara lika accepterat och respekterat som ett sätt att vårda den egna integriteten och bevara dansens magi som en källa till glädje och gemenskap.


På det sättet kan varje dans vara en unik, trygg och härlig upplevelse som skapas av två människor som möts av fri vilja på dansgolvet.


Vad tycker du? Kommentera gärna!


Varma hälsningar

Erika
Svenska Foxveckan

Sveriges största foxevent!


För fjärde året i rad bjuder vi in dig till att dansa i Malung med hundratals foxälskare från hela Norden! 

Du får runt 100 timmar workshops att välja på - och 25 timmar socialdans! Plus mycket sociala aktiviteter och roliga upptåg!


Läs mer och boka: www.foxveckan.se
Spanska Foxveckan

En oförglömlig dansresa


Det självklara valet för dig som älskar dans, vackra miljöer och fantastiska upplevelser!


Vi ger dig kurser, fantastisk musik, en härlig gemenskap och unika dansupplevelser på magiska platser som Balcón de Europa! 


Läs mer och boka: www.spanskafoxveckan.se

1 481 visningar

Comments


bottom of page